Zussen zijn magisch - 12 films over zussen

  • 09/10/2020
  • W Productie

Soms vind ik haar vervelend. Maar ze is mijn zus en ik hou van haar.Zussen gaat over avonturen in het bos, over fantasie, over bang zijn en elkaar troosten, maar vooral over … zussen! Sinds Frozen de wereld veroverde en zusjes overal hand in hand voor het tv- of bioscoopscherm zaten, weet iedereen: zussen zijn magisch, zussen zijn het beste wat er is en hun band is onverbreekbaar.


Dat blijkt uit de heerlijke openingsscène van de Noorse film van Arild Østin Ommundsen & Silje Salomonse. Vega spreekt haar ergernis uit over Billie die altijd haar zin doet, de wildebras “die nooit het instructieboekje bij de Lego leest”. Maar je weet dat ze dit avontuur enkel samen tot een goed einde zullen brengen. Want zo zijn zussen nu eenmaal. 

12 films over zussen en - laten we niet flauw doen - iedereen weet wie er bovenaan de lijst staat.

12. Zusjes Kriegel

Dirk Beliën, 2004


Een Vlaamse film over de zusjes Lien, Fien en Sien Kriegel. Op een dag gaat de school in vlammen op en de zusjes worden naar een strenge instelling gestuurd. Wanneer ze er op het spoor komen van rare experimenten, verandert de film zowaar in een griezelverhaal. Van De zusjes Kriegel, een boek van Marc De Bel, werd ook een musical gemaakt.

11. Virgin suicides

Sofia Coppola, 1999


Een rustig stadje in Amerika wordt in de jaren ‘70 opgeschrikt door de zelfmoord van de mooie maar mysterieuze Lisbon zusjes. De buren - vooral de jongens - kunnen de gebeurtenissen niet uit hun hoofd zetten. Vele jaren later proberen ze te ontdekken wat er gebeurde achter de gesloten deuren van de strenge Lisbon familie.

10. My skinny sister

Sanna Lenken, 2015


Stella is dol op haar grote zus. Katja is gewoon perfect: knap, sportief en o zo elegant. Er staat haar een grote schaatscarrière te wachten. Maar steeds vaker is ze lusteloos en slecht gehumeurd. Stella ontdekt dat Katja lijdt aan een ernstige eetstoornis. Een zware verantwoordelijkheid rust op de schouders van de kleine zus. Winnaar van het JEF festival.

9. Ki & Wolkenzusje

Meikeminne Clicnkspoor, 2015 & Sara Kolster, 2019


Twee kortfilms (beschikbaar op het JEF kortfilmkanaal) over meisjes die een zus verloren hebben. Ze botsen voortdurend op herinneringen en denken zo hard aan hun zus, dat ze bijna hun eigen leven vergeten. In Ki belandt Yuki met haar zus in een droom, in Wolkenzusje (foto) maakt Kess nieuwe vrienden nu ze - zonder zus - naar een andere school gaat.

8. Supa modo 

Likarion Wainaina, 2018


Jo is negen jaar oud en doodziek, maar er is nog zoveel waar ze van droomt. Voor moeder en de dokters is ze enkel een ziek kind dat beschermd moet worden. Maar haar grote zus begrijpt haar grote droom en zorgt ervoor dat die in vervulling gaat. Met haar hulp verandert Jo in de actieheld Supa Modo!

7. C’est ça l’amour

Claire Burger, 2019


Pubers opvoeden is niet simpel. Mario is helemaal van de kaart nu zijn vrouw er vandoor is. Hij staat er alleen voor met twee tienerdochters, die volop bezig zijn om het leven te verkennen. Mario weet zich geen raad met de zussen. Langzaam proberen ze allemaal de weg naar elkaar terug te vinden in deze ontroerende Franse film. 

6. Mustang 

Deniz Gamze Ergüven, 2015


Op de laatste schooldag zoeken vijf Turkse zussen samen met hun buurjongens verkoeling in de rivier. Wat een schandaal! Vanaf nu mogen ze het huis niet meer uit. Ze moeten leren het huishouden te doen en worden klaargestoomd voor het huwelijk. Hoe meer hun thuis verandert in een gevangenis, hoe meer de zussen in opstand komen.

5. Little women 

Greta Gerwig, 2019


Het verhaal over de vier zussen Meg, Jo, Beth en Amy March werd al vaak verfilmd. De vier jonge vrouwen zijn vastberaden om hun eigen dromen na te streven, ook al is de wereld in de 19de eeuw daar nog niet klaar voor. Hoewel de zussen erg verschillen van karakter, willen ze allemaal hetzelfde: hun eigen keuzes maken in het leven.

4. Pauline & Paulette

Lieven Debrauwer, 2001


Van alle zussen in deze lijst, zijn deze twee misschien wel de meest bijzondere. Pauline is een bejaarde vrouw maar ze gedraagt zich nog als een klein meisje. Ze heeft veel verzorging nodig en die krijgt ze van haar zus Paulette, die een winkel heeft. Soms mag Pauline helpen bij het inpakken, of de bloemen gieten in de tuin. 

3. Rosa, het zusje van Anna

Janet van den Brand, 2013


Opgroeien als het middelste kind is niet makkelijk. Rosa kijkt vol bewondering en jaloezie naar haar grote zus Anna, en voelt zich vaak uitgesloten door haar jongste zus Helena. De spanningen lopen zo hard op dat Rosa tot alles bereid is om zelf een grote zus te worden.

2. My neighbor Totoro 

Hayao Miyazaki, 1988

De zusjes Satsuki en Mei trekken deze zomer met hun vader naar het Japanse platteland terwijl mama in het ziekenhuis ligt. De sfeer is bedrukt, het lijkt een trieste zomer te worden. Tot de meisjes ontdekken dat ze hun huis delen met een stel vreemde wezens. De Totoro’s zijn koddige geesten die waken over mens en dier. Ook over mama?

1. Frozen 

Chris Buck & Jennifer Lee, 2013


De ultieme zusjesfilm gaat over de prinsessen Anna en Elsa. Wanneer blijkt dat Elsa de krachten van sneeuw en ijs in zich draagt, vlucht ze weg uit haar bevroren koninkrijk en trekt zich terug in een ijskasteel. Met de hulp van een grappige sneeuwman wil Anna het hart van haar zus ontdooien, maar de liefde zorgt voor onverwachte obstakels.