De camera is het meest essentiële instrument van een filmmaker. De plaats hiervan heeft enorm veel impact op het gevoel van de kijker. In deze blog gaan we het om deze reden hebben over de verschillende camerastandpunten.
Bekijk de gratis webinar, en ontdek de twee bijhorende opdrachten voor in de klas.
In deze webinar leer je meer over de verschillende manieren om beelden vast te leggen. Je ontdekt waarom filmmakers voor deze bepaalde aanpak gekozen hebben.
De webinarreeks is een initiatief van het VAF in samenwerking met verschillende filmwijze publieksorganisaties, waaronder ook JEF.
Er zijn veel verschillende vormen van beeldgrootten, oftewel camerastandpunten:
We kunnen ook wat dichterbij komen:
Als laatste kan ook een wijd beeld van alles losmaken bij het publiek:
Naast een camera op ooghoogte, variëren filmmakers nog met de hoogte van de camera ten opzichte van het personage:
Pas later kwamen filmmakers tot het besef dat je ook de camera kan gaan bewegen:
Je kunt natuurlijk ook uit de hand filmen. Een schokkerige camera voegt vaak net dat beetje extra realisme toe aan een film. Het hangt allemaal af van het effect dat de film bij je wil oproepen.
Bekijk de webinar voor interessante voorbeelden.
Laat eerst een scène uit een film zien in de klas. Hierbij moeten de kinderen in hun handen klappen als de camera van standpunt verandert. Daarna laat je enkele filmstills van een film zien. De kinderen moeten raden welk standpunt dit is.
Filmstill | Camerastandpunt |
Kiddo
|
|
Op de website van JEF kan je bij elke film verschillende filmstills downloaden. Zoek hier je film op.
Laat de kinderen foto’s maken van een voorwerp aan de hand van een opdrachtenlijst. Deze opdrachten zijn impulsen voor een bepaald shot. Via deze manier ontdekken ze welke zaken ze best via welk standpunt/beeldgrootte kunnen filmen.
Opdrachten:
Moeilijker maken:
Bekijk de foto’s en bespreek de verschillende soorten camerastandpunten. Waarom hebben ze voor die standpunten gekozen?
Heb je geen camera’s of tablets beschikbaar? Gebruik je handen of knip een gat in een A4-papier en laat ze daar door kijken.
In de webinarreeks ‘Aan de slag met filmwijsheid’ duik je nog in andere bouwstenen van film. Je leert over cameravoering, licht, montage, narratieve structuren, etc. Meer over de andere bouwstenen vind je hieronder bij 'Lees ook'.
De webinars zijn een initiatief van het VAF in samenwerking met verschillende filmwijze publieksorganisaties.
Alle acht afleveringen vind je op de webpagina van het VAF.