Zelf toveren met een green screen

23.09.2023

Filmmakers lijken soms wel te kunnen toveren! Maar visuele effecten met een green screen maak je gemakkelijk zelf. Naar welke achtergrond wil jij jezelf verplaatsen?

Filmtechniek, JEF-tips

Wat is een green screen?

Een green screen is letterlijk een groen scherm. Met een green screen tover je jezelf voor allerlei andere achtergronden.

Het montageprogramma of de app waar je mee werkt, herkent het groene doek en kan de achtergrond meteen transformeren naar een andere afbeelding.

Wist je dat de kleur groen van een green screen niet voorkomt in het menselijke uiterlijk? Daarom kan een computer of tablet de kleur zo goed herkennen.

Wat heb je nodig voor een green screen video?

In deze video toont de jonge filmmaker Vittoria hoe zij speelt met een green screen. Ze legt je uit welke apparatuur ze allemaal gebruikt en ze test de app Green Screen Live Video Record om te gaan zweven door de ruimte.

Naast de zijbalk plaatsen
Aan

Wat heb je nodig?

  • Een green screen doek of een groen doek
  • belichting
  • een iPad
  • een green screen app

Heb je niet zo’n professioneel materiaal thuis? Niet erg! Je kan heel makkelijk zelf zo’n green screen maken. Gebruik hiervoor groene papieren of schilder een schildersdoek groen zoals in deze video van Edward productions.

Welke green screen apps kan je gebruiken?

Ga aan de slag met deze gratis apps:

Green keying in iMovie en Première

Wil je de green key wegtoveren in een programma op de computer? Douwe legt uit hoe je in iMovie en Premiere werkt met green key. Dit is de techniek om de achtergrond weg te wissen.

Naast de zijbalk plaatsen
Aan

Benodigde software:

Krijg je niet genoeg van films maken?

Marjolein personeelfoto

Marjolein Fransen

Coördinator Meer dan film