The witch hunters: “De set was zo comfortabel als een 5-sterren-hotel”

  • 01/02/2019
  • W Interview
  • W JEF festival

Gedeeltelijk verlamd durft Jovan niet voluit van het leven te genieten. Liefst beeldt hij zich in dat hij voor iedereen onzichtbaar is en fantaseert hij over zijn superkrachten als de machtige, onoverwinnelijke superheld De Schaduw. Tot zijn nieuwe klasgenote Milica hem meeneemt op een avontuur in het echte leven: haar vader bevrijden van zijn nieuwe liefde, die volgens Milica een heks is. De openingsscène van de film sleurt je meteen in het verhaal en neemt je mee naar een bijzondere plek.

Rasko Miljkovic: We waren op zoek naar een akelige, naargeestige locatie. In Servië is er keuze in overvloed, met al die leegstaande, half vernielde fabrieksruïnes. We kozen voor een gigantisch katoenverwerkend bedrijf, dat jaren geleden de deuren sloot. Ik was dol op die plek, maar de veiligheids- en gezondheidsrisico’s waren enorm. Nadat onze producer Jovana Karoulic die problemen had aangepakt, was de set zo comfortabel als een 5-sterren-hotel.


De ideale plek voor een bizarre superheld. Op welke manier verschilt hij van de gebruikelijke superhelden?

Miljkovic: Hij is een kind! Da’s vrij ongewoon in Hollywood, de belangrijkste exporteur van superhelden. Deze mysterieus-coole ‘Batman-als-kind’ is geïnspireerd op o.a. de X-mannen Gambit en antiheld Magneto. Ik bestookte onze kostuumontwerper in emails maandenlang met allerlei superhelden, kostuums en comic books trivia. Ze combineerde de beste elementen uit de grote superhelden galerij in onze eerste Servische superheld! Ik kan trots beweren dat ik van haar een echte geek heb gemaakt die nu regelmatig comic books leest.

Die scènes zien er stijlvol uit, maar soms ook best eng. Had je vooraf beslist hoe ver je daarin kon gaan?

Miljkovic: Die fantasieën worden steeds angstaanjagender naarmate Jovan zich voorbereidt op de confrontatie met de heks. We zetten zijn innerlijke angsten in de verf, zonder overdrijven. We wilden een spannende film maken, geen trauma’s veroorzaken.


Jovan, de jongen achter de superheld, is niet altijd een prettig persoon.

Miljkovic: De balans tussen zijn goede en slechte kanten bepalen hoe geloofwaardig het personage is. Daarom is Jovan niet altijd zo’n welgemanierde jongen. Maar hoewel hij soms egocentrisch en verwend lijkt, is zijn motivatie heel puur. Daarom kan hij elk publiek voor zich winnen.

Het meisje Milica zit boordevol woede. Waar komt die vandaan?

Miljkovic: Van de tiener die ik zelf was. Mijn ouders gingen scheiden toen ik nog een kind was, en ik herinner me hoe razend ik was op mijn vader. Hij kreeg alle schuld en toen hij iets begon met een andere vrouw, werd zij het mikpunt van al mijn woede. Ik vond inspiratie voor Milica in mijn jonge zusje: haar jongensachtig charme, haar vindingrijkheid en haar vreselijke koppigheid. De rest werd ingevuld door Silma Mahmuti, die haar rol heel ernstig nam.


Jovan en Milica zijn een vreemd stel. Ondanks de fysieke afstand tussen hen, groeit hun band heel natuurlijk doorheen de film. Was dat een proces waar je met de acteurs aan moest werken?

Miljkovic: We moesten hen afremmen! Ze konden het zo goed met elkaar vinden dat we moeite moesten doen om de afstand te bewaren tijdens de eerste helft van de film. De chemie tussen hen was fantastisch, en die groeide nog op het scherm. We hadden de opnames voorbereid als een soort spel, en zo gauw ze op de set stonden, begonnen ze met ons en met elkaar te spelen. Daarom voelt hun band zo spontaan aan. Ze schoten zo goed met elkaar op dat het soms moeilijk was om hen aan het einde van de draaidag naar huis te sturen.  

Dit avontuur dwingt Jovan om zijn beschermde omgeving te verlaten. Het wordt zijn grote stap in de wereld.

Miljkovic: Hij leert twee dingen. Namelijk, dat er mensen zijn die hem aanvaarden zoals hij is en die de moeite waard zijn om in zijn leven binnen te laten. Alles wordt mogelijk wanneer iemand je zegt: “yes, you can!” En hij leert dat zijn fantasie hem kan helpen om de angsten in zijn leven te overwinnen. Dat is een tip voor iedereen: koester je fantasiewereld, en leer hoe je die verbeelding kan gebruiken in het werkelijke leven.


Producer Jovana Karaulic en regisseur Rasko Miljkovic

Hoe zwaar was de opdracht voor de jonge acteur Mihajlo Milavic?

Miljkovic: In werkelijkheid is hij heel anders. Hij is erg volwassen en helemaal niet verlegen. Het was alsof we werkten met een 30-jarige in het lichaam van een kind. Op de set had hij de tijd van z’n leven, hij stond de hele dag in het middelpunt van de belangstelling.

Ontdek The witch hunters op 8 en 9 maart op het JEF festival in Antwerpen en Brugge. Tickets en info vind je op JEFfestival.be.