Nieuwe jeugddocumentaires van Ket & Doc op JEF festival 2020

  • 07/11/2019
  • W JEF festival
  • W Productie
  • W Televisie

Ket & Doc, dat is ieder jaar vijf nieuwe kinderdocumentaires van Vlaamse bodem. In dit unieke format bekijk je de wereld telkens 15 minuten lang door de ogen van een kind. En hun verhalen zijn allemaal waar gebeurd. Op 22 februari 2020 gaan de films in première tijdens het JEF festival, in aanwezigheid van de makers voor een nagesprek met niemand minder dan Kristel Verbeke.

In juni 2018 lanceerden het VAF, JEF en Ketnet een oproep voor de eerste editie van Ket & Doc. Twintig jonge filmmakers stelden zich kandidaat, waarvan er acht werden geselecteerd voor een workshopreeks van drie maanden onder leiding van ervaren docenten. Van januari tot maart werkten de deelnemers aan een gedegen filmplan onder het toeziend oog van ceremoniemeester Paul Pauwels en ad hoc docenten, waaronder Peter en Petra Lataster-Czich, Wytzia Soetenhorst en Ellen Vermeulen.

In april 2019 konden de acht deelnemers hun project pitchen aan geïnteresseerde producenten tijdens de Macky Industry Day op Docville. In juni dienden ze samen met hun producent bij het VAF/Mediafonds een plan in om voor productiesteun in aanmerking te komen. Een jury van het VAF, Ketnet en JEF selecteerde vijf kinderdocumentaires voor een productiepremie van 30.000 EUR. Ketnet legt per project 10.000 EUR bij.

Het gaat om vijf korte films van 15 minuten voor kinderen van 9 tot 12 jaar oud, waarin de wereld bekeken wordt vanuit de ogen van een kind.

De vijf kinderdocumentaires worden van juli 2019 tot januari 2020 geproduceerd en gaan in première tijdens het JEF festival op 18 februari (schoolvertoning) en 22 februari (publieksvertoning - tickets te koop vanaf 17 december), gepresenteerd door Kristel Verbeke. 


Nadien worden ze door JEF gedistribueerd en in het voorjaar van 2020 uitgezonden op Ketnet. De films zullen ook worden aangeboden aan het onderwijs.

In Fien, Jip en Fien (Marie De Hert en Ellen Pollard) wordt een hechte band tussen broer en zus op de proef gesteld door de eerste liefde. In Bertha en de wolfram (Tijs Torfs) leert een kind omgaan met een slepende ziekte. In Circus zonder tent (Nina Landau) heeft een dochter uit een circusfamilie grote dromen en ambities. Papamagneet (Daphne van den Blink) gaat over ‘iemand missen’ (je papa, je beste vriend, …) en in Radio Felix (Lauranne Van den Heede) leert een kind met autisme de wereld begrijpen via een radioprogramma.

Het VAF/Mediafonds wordt ondersteund door de Vlaamse Minister van Media.