De #JEFREPORTERS bekijken een film: de winnaars van de kinderjury

  • 26/02/2021
  • W Awards
  • W Festivals
  • W Participatie

De JEF reporters is een ploeg geëngageerde vrijwilligers die zich tijdens het festival inzetten om coole online content te maken. Ze hebben een levendige kijk op alles wat met het festival te maken heeft. Eén van hen is Jana, die als stagiair de kinderjury begeleidde. Zij geeft haar mening over de films die door ‘haar’ jury werden gekozen.

Triple trouble kwam als beste langspeelfilm uit de bus bij de kinderjury en toont de hobbelige rit van drie jongeren op zoek naar een gestolen schilderij. Julka en Olek, twee goede vrienden, krijgen met Felka een derde handlanger in hun vriendengroep. Al lijkt de term vriendengroep soms niet van toepassing want er speelt veel jaloezie en achterdocht. De spanning zit niet alleen in de (goed uitgewerkte) onderlinge verhoudingen tussen de personages, maar ook in hun vindingrijke zoektocht naar het schilderij. Dankzij een knotsgekke achtervolging en een vrolijke hond tilt een extra streepje humor de film naar een hoger niveau. Ontdek zelf of de drie vrienden de dader ontmaskeren en het schilderij vinden in deze meeslepende film.


De documentaire Yaren en de zon behandelt een zwaar thema, maar de makers kiezen niet voor een sentimentele aanpak. Ze volgen Yaren tijdens een ‘rouwkamp’ en net als de hoofdfiguur zit de documentaire vol levensvreugde en optimisme. Yaren ontmoet Kato, met wie ze een mooie vriendschap ontwikkelt. Dankzij de openhartige gesprekken tussen de kinderen krijgen we een beeld van hoe zij omgaan met het verlies van een dierbare en hoe hun omgeving  daarop reageert. Geselecteerd door de kinderjury als Beste Korte Documentaire is Yaren en de zon een echte aanrader. 


Ook in de categorie Beste Kortfilm koos de kinderjury voor een film waarin een maatschappelijk thema aan bod komt. In Het sledekoor is Gabriël getuige van een gevecht tussen zijn vader en een vluchteling. De jongen wil dolgraag lid worden van het sledekoor dat geld inzamelt voor de plaatselijke vluchtelingenopvang, maar de actie van zijn vader strooit roet in het eten. Niet enkel het verhaal, maar ook de prachtige beelden van het hoge noorden, zijn goede redenen om deze kortfilm te bekijken. Geniet van de film en kom erachter hoe het afloopt met Gabriël.