Film is een krachtig middel om verhalen te vertellen en verandering teweeg te brengen. Tijdens de Vertonersdag van JEF deelden diverse sprekers hun inzichten over de maatschappelijke impact van cinema.
Film- en mediawijsheid,
Natuur & milieu,
Neurodiversiteit
Cinema als ‘Last Line of Defence’
Klimaatactivist en filmmaker Nic Balthazar benadrukte dat film het ultieme medium is om mensen te raken en aan te zetten tot actie. Visionaire films die een andere realiteit tonen, kunnen inspiratie bieden voor verandering. Balthazar pleit daarnaast voor een ecologische cinema-industrie en CO2-neutrale filmproductie.
Het is cruciaal dat jongeren zich bewust worden van hun kracht. Ze hebben een krachtig instrument in handen: de camera. Nu is het aan hen om die zo effectief mogelijk te gebruiken. Door films zoals Red de jungle breed aan te bieden, kunnen we jonge mensen aansporen na te denken en zich in te zetten voor maatschappelijke thema’s zoals klimaat en natuurbehoud.
Video file
Ik ben ervan overtuigd dat we zalen kunnen vullen met betekenisvolle films die durven op te roepen tot actie.
Nic Balthazar
Teamwork als basis voor impact campagnes
Elisabeth Vermeulen van Filmpact onderstreepte het belang van samenwerking tussen filmmakers, distributeurs, overheidsinstanties en maatschappelijke organisaties. Alleen door samen te werken kunnen we netwerken creëren die breed draagvlak bieden voor impact campagnes.
Begin klein! Zoek lokale partners die een link hebben met de thematiek van de film. Middenveldorganisaties kunnen de film inzetten als educatief middel en zorgen voor een bredere verspreiding.
Elisabeth Vermeulen
Inclusieve vertoningen organiseren
Luna Goessaert (Buda) deelde haar ervaring met prikkelvriendelijke vertoningen, die de bioscoopzaal toegankelijker maken voor jongeren met neurodivergentie. Bij prikkelvriendelijke vertoningen worden bijvoorbeeld geen trailers getoond, maar wordt wel een digitale aftelklok gebruikt. Ook andere kleine aanpassingen, zoals het zachter zetten van het geluid of het aanbieden van een stille ruimte, kunnen bijdragen aan een toegankelijkere bioscoopervaring.
Kinderen en jongeren betrekken
Diverse filmprojecten van JEF - zoals Ket & Doc - geven jongeren de kans om zelf aan het woord te komen en invloed uit te oefenen. In workshops waarin jongeren zelf aan de slag gaan met film, ervaren ze hoe ze via beelden hun verhalen kunnen vertellen en impact kunnen creëren.
Impactvolle films kunnen versterkt worden door een goed gesprek. Schoolvoorstellingen waarin actief gedebatteerd wordt, zetten de leerlingen aan het denken over maatschappelijke thema’s. Lesmappen, workshops en filmconcerten versterken nog de impact van film binnen en buiten de schoolmuren.
Conclusie
Impact maken via film vraagt om samenwerking, creativiteit en doorzettingsvermogen. Door jongeren bewust te maken van hun kracht, lokale partners te betrekken en inclusieve vertoningen te organiseren, kunnen we films inzetten als motor voor maatschappelijke verandering.