Werkvorm voor in de klas: schrijf een recensie

22.05.2023

Met je leerlingen naar de bioscoop of in de klas een kortfilm kijken? Dat kan je helpen om uiteenlopende thema’s concreet te maken. Maar het is ook een ideaal leermiddel om leerlingen secundair onderwijs kritisch te leren kijken. Een leuke werkvorm daarvoor, is de filmrecensie.

Film- en mediawijsheid, Lesideeën

Stappenplan: een recensie schrijven in de klas

Door een film te recenseren, gaan je leerlingen creatief aan de slag na een kritische kijkervaring.

  1. Zeg hen op voorhand dat ze na het kijken van de film een recensie moeten schrijven.

  2. Bezorg hen eventueel een korte inhoud en belangrijke informatie over de regisseur, de acteurs, de stijl of de thema’s. Of laat hen die info zelf opzoeken vooraleer jullie de film bekijken.

  3. Geef je leerlingen deze opdracht: Je bent gevraagd om voor een populaire filmwebsite een recensie te schrijven! Je krijgt 300 tot 400 woorden om met jouw mening over de film lezers te overtuigen om de film ook te gaan kijken - of net niet!

  4. Help je leerlingen met de onderstaande tips!

Fien personeelsfoto

Fien Meynendonckx

Communicatie

Lees ook: Kritisch kijken naar beelden - hulpmiddelen voor in de klas

Tips bij het schrijven van een filmrecensie

TIP 1: de onderdelen van een recensie

Een recensie bestaat meestal uit deze onderdelen, maar niet noodzakelijk in deze volgorde:

  1. een korte samenvatting van de film

  2. een analyse van de laag die er het meeste uitspringt: verhaal, techniek, beeldtaal of proces.

  3. een eindoordeel

2019 jonge programmatoren

TIP 2: neem je tijd

Fritz Lang, de regisseur van filmklassieker Metropolis, zei ooit:

“Wij, cast en crew, werken jaren aan een film en een recensent schrijft na amper één visie vlug vlug een tekst die de volgende dag in de krant moet staan. Ik wil dat zelfs niet lezen.”

Neem dus je tijd om je artikel te schrijven. Als je volgens de deadline niet meteen je tekst hoeft in te leveren, laat hem dan na het schrijven een nachtje liggen en bekijk hem de volgende dag met frisse ogen opnieuw.

TIP 3: kies een kernboodschap en schrijf beknopt

Je krijgt maar 300 woorden om je lezer te overtuigen, dat is erg weinig. Het is immers moeilijker om een korte tekst te schrijven dan een lange.

  • Maak dus niet te veel woorden vuil aan de samenvatting van het verhaal, maar probeer de synopsis doorheen je tekst te verweven.
  • Kies één kernboodschap die je wil overbrengen, één aspect van de film dat je zeker wil behandelen. Je hebt niet de ruimte om én het verhaal én het oeuvre van de regisseur én de acteerprestaties én de soundtrack uitgebreid te behandelen.
  • Wat viel jou tijdens het kijken het meeste op? Maak daarvan de focus van je tekst.

Extra tips voor doelgericht schrijven:

  • Schrijf eerst jouw eindzin en werk gericht naar die conclusie toe.

  • Schrijf een tweet of microrecensie van 1 of 2 zinnen en gebruik die gebalde mening als basis voor je langere recensie.

  • Vertel aan een vriend wat je van de film vond. Waarschijnlijk komt het eerste wat je zegt overeen met jouw kernboodschap.