The Imaginary Friend: Van VR-beleving naar toolkit over mentaal welzijn in de klas

27.05.2025

Mentaal welzijn bespreekbaar maken in de klas via virtual reality? Dat kan met The Imaginary Friend! Samen met leerkrachten en partners ontwikkelen we binnenkort een educatieve toolkit die vanaf schooljaar 2026-2027 naar klassen in de eerste graad secundair onderwijs reist.

Gaming en digitale media, Lesideeën

Over het project

Het project ‘The Imaginary Friend: educatieve toolkit’ gebruikt de gelijknamige virtual reality-beleving om reflectie en dialoog rond mentaal welzijn te stimuleren in de eerste graad secundair onderwijs.

Aan de hand van co-creatie met leerkrachten ontwikkelen we een duurzame methode (bv. toolkit, vorming ...) om:

  1. deze VR toegankelijk en makkelijk inzetbaar te maken voor op school
  2. leerkrachten tools te bieden om in dialoog te gaan over mentaal welzijn

Over de VR-beleving

VR experience van Steye Hallema, geproduceerd door Studio Biarritz. In co-productie met Submarine Channel & Cassette for timescapes

De VR-beleving The Imaginary Friend nodigt je uit om het denkbeeldige vriendje te worden van Daniel, een jongen die net zijn mama is verloren en met veel fantasie zijn gevoelens een plek probeert te geven. Hij wordt helaas niet altijd goed begrepen door zijn omgeving. Het is een verhaal over rouw, maar evenveel over veerkracht. En hoe je fantasie kan helpen om je gevoelens een plek te geven.

Met dit positieve en hoopvolle verhaal willen we via VR bewustwording creëren rond mentaal welzijn en het taboe rond rouw actief doorbreken. De immersieve kracht van virtual reality slaagt erin deze thema’s op speelse manier invoelbaar te maken en een dialoog op te starten bij jongeren.

In co-creatie met leerkrachten én partners

In co-creatie-sessies met leerkrachten krijgt de methode vorm. Deze betrokken leerkrachten testen de methode uit in de klas, waarbij de effectiviteit en impact op de leerlingen wordt gemeten.

Het project krijgt vorm in een cross-sectorale samenwerking.

  • JEF heeft een film- en game-educatieve werking naar jeugdwerk en onderwijs. Bij dit project is JEF verantwoordelijk voor het beheer van de VR-brillen, het praktisch en vormelijk ontwikkelen en uitrollen van de finale methode, en ondersteuning bij het co-creatietraject met de leerkrachten.
  • Cassette for timescapes is impactproducent van de VR-beleving en contactpersoon met de creative developers.
  • Centrum voor Geestelijke Gezondheidszorg Andante zal kennis delen over het thema mentaal welzijn in de co-creatie sessies met leerkrachten. Daarnaast organiseert Andante ook een event om de finale methode kenbaar te maken en de learnings te delen en zal er een interne vorming voor hulpverleners worden georganiseerd.
  • AP Hogeschool - Kenniscentrum Educatie-innovatie begeleidt als onderwijspartner het co-creatie traject met onderwijs en voert een effectiviteitsstudie naar de impact van deze VR-beleving bij de leerlingen en leerkrachten rond het thema. Via dit project kan AP Hogeschool een interessante case opzetten rond impactmeting en innovatieve tools in het onderwijs.

Dit project krijgt ondersteuning via innovatieve partnerprojecten van Departement Cultuur, Jeugd en Media.

Timing

In het schooljaar 2025-2026 gaan de co-creatie sessies door, en ontwikkelen we de finale toolkit.

In het schooljaar 2026-2027 gaan we reizen met de toolkit.

Marjolein personeelfoto

Marjolein Fransen

Coördinator Meer dan film