Gaming woordenboek voor ouders

25.05.2023

Voel je je soms ook een noob die het verschil niet kent tussen een avatar en een NPC? Lijkt het wel of je kind tijdens of na het gamen een onbekende taal spreekt? Geen paniek. Met dit ABC zorgen we ervoor dat je kan meepraten met je gamende kinderen.

Film- en mediawijsheid, Gaming en digitale media, JEF-tips
Daria Miasoedova

Staan de woorden die je niet begrijpt hier niet tussen? Vraag je kinderen dan gewoon om ze even uit te leggen.

Gamen van A tot Z

AFK/BRB

Als een speler even een online spel verlaat, kan die dit laten weten aan de hand van AFK (away from keyboard) of BRB (be right back). De speler speelt dan één of enkele rondes niet mee en stelt op deze manier de andere spelers hiervan op de hoogte.

Autosave

Door autosave slaat de speler de voortgang binnen het spel automatisch op. Dit gebeurt vaak tijdens het laden of na het behalen van een nieuw level, waardoor je als speler niet telkens opnieuw van nul hoeft te starten.

Avatar

Niet te verwarren met de films van James Cameron of The Last Airbender. Want deze avatar staat voor het personage waarmee je gamet. Je kan dit vaak zelf volledig personaliseren en aankleden.

Boss

Wanneer je bent aangekomen aan het einde van een level moet je meestal nog één vijand verslaan voor je het level hebt uitgespeeld. Deze vijand of ‘boss’ is groter en moeilijker te verslagen dan de andere vijanden binnen dat level.

Camping

De speler die ‘campt’ blijft voor een langere tijd op één locatie, in plaats van op verkenning te gaan in het spel. Het doel hiervan is om een voordeel te halen tegenover andere spelers.

Crafting

Bouwen van elementen in een game noemen we craften. Denk aan een game als Minecraft waarin het bouwen centraal staat.

DLC

DLC of Downloadable Content zijn uitbreidingen en extra elementen op het gewone basisspel. Deze uitbreidingen kunnen zowel gratis als betalend zijn.

Easter egg

Geen chocolade paaseitjes, maar verborgen boodschappen, grappen of referenties die verstopt zitten in een game.

Griefer

Iemand die bewust andere spelers online gaat lastigvallen en irriteren. Dit kan door ongepast taalgebruik in de chat, door het saboteren van teamleden of door vals te spelen (cheaten).

Grinding / Farming

Grinden is steeds dezelfde repetitieve handeling uitvoeren, bijvoorbeeld om dezelfde vijanden te kunnen verslaan. Een variant hierop is farmen, waarbij de speler dezelfde opdrachten blijft uitvoeren om steeds dezelfde beloning te kunnen verdienen.

Lag

Wanneer je een actie uitvoert maar die pas met vertraging het spel binnenkomt. Dit heeft vaak te maken met vertragingen op het datanetwerk.

Noob

Wordt gebruikt voor spelers die nieuw zijn binnen een bepaalde game en dus weinig ervaring hebben. Gevorderde gamers willen niet met deze spelers vergeleken worden. De term wordt ook gebruikt wanneer iemand onder zijn ‘normale’ niveau presteert.

NPC

NPC of non-player character staat voor ieder karakter in de game die niet bestuurd wordt door een speler. Een NPC kan wel door de game zelf bestuurd worden, zodat spelers er mee in interactie kunnen gaan.

RPG

In een role-playing game of RPG, nemen de spelers de rol aan van hun personage. Ze begeven zich even in de fictieve wereld van het spel en gaan volledig op in de beleving.

Skin

Skins zijn uitrustingen, outfits, kleuren en accessoires om het uiterlijk van je personage (avatar) aan te kunnen passen. Ze hebben (vaak) geen impact op het spel maar worden wel gebruikt om anders te zijn dan de andere spelers. Door vaak te spelen of door intensief te grinden en farmen kunnen spelers exclusieve skins verkrijgen en aan ander tonen hoe goed ze zijn.

Speedrun

Het zo snel mogelijk uitspelen van een spel, zoals hier gedemonstreerd.

Laura personeelsfoto

Laura De Bruyn

Programmator XL-Medialab JEF festival