Wat is Virtual reality (VR) en hoe kan je het thuis beleven?

16.05.2023

Alles over Virtual reality (VR, AR, XR) en hoe je het thuis kan beleven!

Daria Miasoedova

Wat is Virtual reality of VR?

VR of virtual reality plaatst je letterlijk in een virtuele realiteit. Dankzij het beeldscherm van een VR-bril verschijnt er een virtuele 3D-wereld voor je ogen, zonder dat je de ‘echte’ wereld nog kan zien. Een goede VR-game of VR-beleving probeert je ervan te overtuigen dat je je met je hele lichaam in die fictieve wereld bevindt.

Maar virtual reality wordt niet alleen toegepast in games. Ook de bedrijfswereld gebruikt het gretig. Zo kan je bijvoorbeeld een kijkje nemen in een nieuwbouwwoning nog voor die gebouwd is. Of even snorkelen in het Great Barrier Reef zonder nat te worden? Dat kan allemaal!

Wat is het verschil tussen VR, AR, MR en XR?

Wat is Augmented reality of AR?

Augmented reality verandert of ‘verbetert’ de realiteit. Je blijft, in tegenstelling tot bij VR, wel in de echte wereld, alleen komt er een extra digitale laag bovenop die wereld. Dit kan door een speciale bril op te zetten, of door via jouw smartphone naar de wereld te kijken.

Zo kan er bijvoorbeeld een update van het weer verschijnen, zonder dat dit je gezichtsveld verhindert. Of denk aan de temperatuur of snelheid die voor je ‘zweeft’ terwijl je aan het fietsen bent. Het bekendste voorbeeld van een AR-game is wellicht Pokémon Go, dat pokémons verstopt in de digitale laag bovenop de echte wereld. Maar ook Instagramfilters maken gebruik van AR.

Wat is Mixed reality of MR?

Dankzij een Mixed reality-bril komen de mogelijkheden van Virtual reality en Augmented reality een beetje bij elkaar: realistische 3D beelden verschijnen in de echte wereld.

Net als bij AR bestaat een MR-headset uit transparante lenzen zodat je de ‘echte’ wereld om je heen gewoon ziet. De digitale elementen worden aan de binnenkant van de glazen weergegeven en mixen naadloos met je daadwerkelijke omgeving. Bovendien zijn de brillen voorzien van camera’s en andere sensoren, zodat de bril weet waar fysieke objecten zich bevinden. Door dat nauwkeurige beeld van de omgeving, wordt het mogelijk om virtuele objecten te laten inwerken op fysieke objecten en vice versa.

Een voorbeeld van MR is een spel waarin vijandige robots door de muren heen je huiskamer binnenvallen. Of een virtuele TV, die altijd op de muur hangt wanneer jij ernaar kijkt door je MR-bril.

Wat is Extended reality of XR?

XR is een relatief recente term die alle mogelijke combinaties van ‘echte’ realiteit en virtuele realiteit omvat. Het is dus de verzamelterm voor alle bovenstaande begrippen.

Thuis virtual reality beleven

Benodigdheden voor VR

  • Voor VR heb je een VR-bril nodig om je als toeschouwer volledig in de virtuele wereld te bevinden. Een voorbeeld van zo’n VR-bril is de Oculus.

TIP! Je kan ook zelf een VR-bril knutselen of een bouwpakket kopen!

  • AR plaatst een digitale beeldlaag over de werkelijke wereld. Dit kan met een AR-bril of gewoon met je smartphone.
  • Voor MR maak je gebruik van een Mixed reality-bril, zoals de Microsoft Hololens om je omgeving te scannen.

TIP! 360 films

Heb je geen VR-bril? Dan kan je nog steeds 360° video's bekijken zonder headset.

Typ 360 in het zoekveld van Youtube en je krijgt variatie van films. Je kijkt rond door je muis te bewegen. Heb je toch een VR-bril, dan kan je ook daarmee de films bekijken.

De 4 beste VR-belevingen voor thuis

  1. Painting VR

  2. Paper beast

  3. The Soloist

  4. Shores of Loci

EXTRA TIP! Wist je dat JEF en VRT Sandbox, ondersteund door de Vlaamse overheid, in samenwerking met Hunsk en Soulmade en kinderen in Vlaamse ziekenhuizen een eigen VR-app ontwikkelden? Test VR Wonderwater uit met een cardboard en je eigen smartphone! (gratis via iOS en Android).

Zelf AR en VR maken met Cospaces

Bouw je eigen virtuele ruimte met de virtuele blokkendoos CoSpaces. Het is een laagdrempelige en intuïtieve app waar je veel mee kan.

Check hier de installaties van JEF die je als school, bibliotheek of vertoner kan aanvragen

Elfi personeelsfoto

Elfi Hermans

Meer dan film