GAME ON in het jeugdwerk: meer dan gewoon gamen

21.05.2025

In de leefwereld van jongeren neemt gaming een steeds belangrijkere plaats in. Toch wordt de waarde ervan binnen het jeugdwerk nog niet altijd ten volle benut als krachtig sociaal en educatief instrument. Met GAME ON bracht JEF, in samenwerking met Departement Cultuur, Jeugd en Media en Outpost, daar verandering in. In 2023 en 2024 reisde het mobiel gamelab langs acht steden in Vlaanderen en Brussel.

Gaming en digitale media
GAME ON in Gent, kinderen spelen videogames

Gameplezier centraal

Tijdens dit rondreizende gamelab ontdekten meer dan 1.200 jongeren en hun begeleiders de kracht van coöperatieve games, VR-opstellingen en maatschappelijk geëngageerde titels. Denk aan Keep Talking and Nobody Explodes (VR), waar communicatie cruciaal is, of Gris en Endling, die thema’s als rouw en klimaatopwarming aansnijden. Gameplezier stond centraal, maar steeds met oog voor samenwerking, kritische reflectie en sociale verbinding.

gaming samen gamen game on
GAME ON in Gent, kinderen met VR-bril

Benieuwd naar welke games JEF selecteerde voor GAME ON? Ontdek het hier!

Resultaat onderzoek imec-SMIT (VUB)

Uit het onderzoek van imec-SMIT, Vrije Universiteit Brussel, blijkt dat jeugdwerkers het project enthousiast onthaalden. GAME ON maakte gamen bespreekbaar en toegankelijk binnen jeugdwerkingen waar het anders weinig plaats krijgt door de drempels die jeugdwerkers ervaren, zoals een te weinig aan infrastructuur, tijd of expertise. Het project toonde aan dat games meer kunnen zijn dan entertainment: ze kunnen sociale verbondenheid stimuleren, maatschappelijke thema’s bespreekbaar maken en jongeren digitaal weerbaarder maken.

Gaming werd niet langer gezien als passieve schermtijd, maar als een creatieve en sociale tool die jongeren samenbrengt. Meer nog: gaming werkt drempelverlagend. Het helpt jeugdwerkers om vlotter verbinding te maken met jongeren, zeker met wie moeilijk te bereiken is via traditionele vormen van jeugdwerk. Bovendien doorbrak het initiatief het stigma dat vaak rond gaming hangt, en maakte het gaming toegankelijk voor jongeren die thuis of op school weinig kansen krijgen om met digitale media aan de slag te gaan.

GAME ON bewees dat gaming een volwaardige plaats verdient binnen het jeugdwerk – op voorwaarde dat we strategisch gamen: niet zomaar een game opzetten, maar kiezen voor betekenisvolle spelervaringen die aansluiten bij jongeren én jeugdwerkdoelen.

Zelf een game-activiteit organiseren binnen jouw werking?

Wil je graag zelf een game-activiteit organiseren binnen jouw werking? Bekijk hieronder onze beslissingsboom en tips & tricks. Zo bepaal je zelf of en hoe je een game-activiteit kan organiseren binnen jouw werking.

Deze beslissingsboom kan jeugdwerkers helpen bepalen of en hoe gaming een waardevolle toevoeging kan zijn en welke stappen nodig zijn voor een succesvolle implementatie.

Naar de beslissingsboom

Op basis van de resultaten van GAME ON kunnen enkele praktische richtlijnen geformuleerd worden om gaming effectief te integreren in jeugdwerk. Deze tips kunnen jeugdwerkers helpen om gaming op een inclusieve, educatieve en veilige manier in te zetten. Houd bij het integreren van gaming steeds rekening met het digitale welzijn van je doelgroep.

Naar de tips & tricks

GAME ON in Gent, kinderen met VR-bril

Lotte Vermeire

Onderzoeker bij imec-SMIT, VUB