Vaders: meer dan drank en kranten

  • 11/06/2020
  • W Festivals
  • W Televisie

Vader is vanachter zijn krant gekomen. Eindelijk! Hoewel de rollen voor jongens en meisjes de voorbije jaren in jeugdfilms flink door elkaar gegooid werden en meisjes voluit hun plaats opeisten als volwaardige filmheldinnen, bleef het beeld van vaders vrijwel onveranderd. Vaders in kinderfilms waren dood of anderszins onaanspreekbaar, dreigend grommend vanachter hun krant. Of ze deden een poging om zich nuttig te maken in het huishouden en vervielen daarbij meteen in grenzeloze knulligheid. De vaderfiguur als schertsfiguur. 

Vooral alleenstaande vaders (na een scheiding of overlijden) waren een ras apart: afwezig (Vechtmeisje), onaangepast (Piepkuikens), hulpeloos (Jongens), niet in staat tot een gesprek (Los Bando, Booster, Hiernamaals) en vooral vaak dronken.

Fourmi

Daar komt verandering in. In recente jeugdfilms duiken steeds vaker volwaardige vaders op die hun rol misschien niet perfect maar wel naar best vermogen vervullen. Check de titels die te zien waren op de Vlaamse festivals (JEF, Filem’on, Mooov). Het zijn niet allemaal modelvaders, en sommigen drinken nog steeds te veel (Fourmi, Scent of Oranges, Running to the sky, The house of us). Maar het zijn menselijke gelaagde figuren die een eigen verhaal te vertellen hebben. Zelfs de alleenstaande papa’s slagen geen slecht figuur! Ze bieden hun kinderen een luisterend oor (Kapsalon Romy) of een moreel kompas (Kings of Mulberry Street). In Fahim legt een vader sans papiers zijn lot noodgedwongen in handen van zijn getalenteerde zoon. In Donne-moi des ailes laat een stadsjongen zich meeslepen door papa’s passie voor trekvogels. En hoewel de vader in The runaways al na ¼ van de film het loodje legt, blijft zijn zorgzame schaduw over de hele film hangen. 

Donne-moi des ailes

Nog meer verrassende vaders waren er in 100 Kilos d’étoiles, waarin papa in schreeuwerig Hawaii hemd de meest memorabele scène van de film kaapt, wanneer hij op luide toon de liefde verklaart aan zijn echtgenote-met-een-maatje-meer. In Hoe word ik een viking blijken robuuste, bloeddorstige vikingmannen eigenlijk bezorgde papa’s. En in het Zuid-Koreaans Bori versmacht een doofstomme vader zijn dochter in pure tederheid.

Bori

Het mag niet verbazen dat Vlaamse papa’s (of Vlaamse filmmakers) uitstekend scoren op de ‘realistische-vader-schaal’. Drie recente Vlaamse films voor het jonge publiek gaven elk aan de vaderfiguur een doordachte plaats. In Cloudboy houdt een alleenstaande vader zich prima staande met zijn zoon, ook al kan hij de leemte die moeder achterliet niet opvullen. In Rosie & Moussa is een vader niet in staat om zijn dochter te geven wat ze van hem verlangt. En in Binti storten vader en dochter zich als gelijken in een avontuur en vullen elkaar aan op alle vlakken. De titel laat vermoeden dat ook de nieuwe Vlaamse film Mijn vader is een saucisse garant zal staan voor een originele invulling van de vaderrol.

Waar vaders ook erg handig voor zijn, is om op vaderdag samen met hun kroost in de zetel te duiken en naar een film te kijken. Minder spectaculair dan samen een boomhut timmeren, maar leuker dan onkruid wieden (waar mijn vader mij voor optrommelde). Kies bijvoorbeeld één van deze 10 films uit de JEF stal die elk een ander licht op het vaderschap werpen.

1. Pettson & Findus (keuze uit meerdere titels)

De oude man en zijn kat zijn net zoals vader en zoon. En voor alle duidelijkheid: het is niet Pettson die de lakens uitdeelt!

Te vinden op JEF dvd

2. Rosie & Moussa


Zowel in en uit de gevangenis heeft Rosie’s papa het moeilijk om een echte vader te zijn. Een voorzichtige poging zou voor Rosie al veel betekenen.

Te vinden op JEF dvd, UniversCine, uncut & VRT.nu

3. Waar is Knoester?


In Knoester films ontmoeten we wel vaker originele vaderfiguren (bv. de lingerieverkoper uit deel 1). Maar nu is het Knoester zelf die vader wordt. Niet bepaald een eigentijdse papa!

Te vinden op JEF dvd, UniversCineVRT.nu

4. Cloudboy


Nilas en zijn vader zijn superclose. Zo close dat er voor mama geen plaats is. Vooral niet omdat ze in Zweden woont en Nilas geen enkele herinnering aan haar heeft.

Te vinden op JEF dvd, Dalton.be, Proximus & Telenet

5. De verenkoning


Het konijntje Johan laat z’n papa alleen achter op hun boot wanneer hij op reis trekt naar het rijk van de Verenkoning, op zoek naar zijn gestorven moeder.

Te vinden op JEF dvd, UniversCine & Dalton.be

6. De superheld

Modulf heeft geen vader meer. Zijn buurmeisje Lisa wel, en hij runt het huishouden met militaire discipline.

Te vinden op JEF dvd, UniversCine, uncut, Dalton.be &VRT.nu

7. Piepkuikens


Cathy’s papa is een beetje zonderling. Hij heeft geen auto, geen nette kleren, en hij geeft zijn dochter voor haar verjaardag … een eendenei cadeau.

Te vinden op JEF dvd, Dalton.be, Proximus, uncut & UniversCine

8. De 3 rovers


Wanneer de koets van het weesmeisje Tiffany wordt overvallen, heeft ze plots zomaar even drie (!) vaders. Het zijn woeste rovers en ze zijn dol op hun kleine meid.

Te vinden op JEF dvd, UniversCineVRT.nu

9. De indiaan


Het ultieme verhaal van vaders en zonen. Hoewel Koos geadopteerd is en uit Peru komt, doet hij er alles aan om op zijn oer-Hollandse vader te lijken.

Te vinden op UniversCine

10. Binti


Zonder papieren zijn Binti en haar vader op de vlucht. Behalve uit de handen van de politie blijven, heeft Binti nog een andere missie: ze heeft voor papa een vrouw op het oog.

Te vinden op JEF dvd, Telenet, UniversCine & VRT.nu