Life without Sara Amat: “Een stilte die ik niet kende”

  • 07/02/2021
  • W Festivals
  • W Interview

De 13-jarige Pep is verliefd op Sara, een meisje uit opa’s dorp. Op een zomernacht verdwijnt Sara, maar al gauw ontdekt Pep haar … in zijn slaapkamer. Het meisje is van huis weggelopen en vraagt of ze zich hier een poosje mag verbergen. Intussen is het hele dorp naar haar op zoek. Na deze zomer zal het leven voor Pep nooit meer hetzelfde zijn.

Onder de brandende zon legt de eerste speelfilm van de Spaanse Laura Jou heel precies het moment vast waarop een jongen verandert in een man. Life without Sara Amat is de revelatie van dit festivalseizoen en wint overal prijzen. Kijken naar deze film is zoals een steen gooien in de vijver: uren later blijven de kringen op het water nog steeds groeien. 

Het verhaal is prachtig gesitueerd in een klein dorpje.

Laura Jou: De film werd gedraaid in Talladell, een stadje op ongeveer anderhalf uur rijden van Barcelona. Om geen tijd te verliezen, bleven we tijdens de productie met de hele ploeg ter plaatse.


Je hebt de straten en gangetjes van het stadje op een mooie manier in je film verwerkt.

Jou: Met veel passie heb ik geprobeerd om het eenvoudige dorpsleven een plek te geven in mijn film. Als kind bracht ik de zomers door bij mijn grootouders op het platteland, ver weg van de stad. Het leven was er heel anders, ik genoot er van allerlei nieuwe dingen: de vogels, de katten, kletsen met oudere mensen en vooral een stilte die ik niet kende. De sfeer van die zomers roep ik terug op in Life without Sara Amat.

Mijn complimenten aan de costumière: ze heeft een geweldige collectie polo shirts op de kop getikt.

Jou: Ja, die horen ook bij mijn kinderherinneringen.


De sfeer van je film wordt mede gecreëerd door de klank. Er is een groot verschil tussen binnen - waar je altijd stemmen hoort - en buiten.

Jou: We hechten veel belang aan de klank. We gebruikten soms een laag met “onderliggend geluid”. In de scène met Sara's moeder noemden we het ‘heksengeluid’: de wind die waait, brekend glas, enz.

Als het om de liefde gaat, houdt Sara alles perfect onder controle.

Jou: Ze moet wel! Sara weet precies hoe het verder moet met haar leven. Als ze verliefd wordt op Pep, zou dat haar droom in gevaar brengen. Ze moet dapper volhouden, tot ze bijna ‘ontploft’. We begrijpen allemaal waar op het einde die heftige gevoelens vandaan komen.


In de liefde kunnen alle generaties van elkaar leren.

Jou: Liefde is liefde, maar er bestaan veel manieren om die uit te drukken. Met de acteurs zochten we intensief naar de juiste poëzie en emoties in de scènes waarin ze het fysieke aspect van hun relatie ontdekken. Bij de casting van hoofdacteurs Maria Morera (Sara) en Biel Rossell (Pep) voelden we meteen dat die magie tussen hen kon werken.


Je werkte nog ooit als acteercoach.

Jou: Dankzij die ervaring kon ik sneller werken. Wie weinig tijd heeft om te filmen, moet vooral heel goed voorbereid zijn.