JEF festival beleeft topeditie met 20.000 bezoekers

  • 02/03/2020
  • W Festivals

Met de prijsuitreiking werd de 32ste editie van het JEF festival afgesloten, met een nieuw bezoekersrecord. De grote winnaars waren de Belgische co-productie Marona, de Nederlandse film De club van lelijke kinderen en het Belgische Bertha en de wolfram van Tijs Torfs. Presentator Dempsey Hendrickx had de eer om de winnaars bekend te maken.

Tijdens de prijsuitreiking op het JEF festival in Antwerpen werden de prijzen voor de beste jeugdfilms uitgedeeld door Dempsey Hendrickx, gekend als inspecteur Vince Willems in De Buurtpolitie en als één van de voormalige Ketnet-Helden. 

De club van lelijke kinderen van regisseur Jonathan Elbers werd niet alleen door de kinderjury bekroond met de Prijs voor Beste Langspeelfilm, maar ook door het publiek. Festivalbezoekers brachten de hele krokusvakantie lang hun stem uit op hun favoriete jeugdfilm. De club van lelijke kinderen ging in première op het JEF festival in aanwezigheid van de cast en regisseur, en is door de Felix Vanginderhuysen Distributieprijs vanaf 8 april te zien in de Vlaamse bioscopen. 


De Belgische documentaire Bertha en de wolfram van regisseur Tijs Torfs werd dubbel bekroond met de Prijs voor Beste korte documentaire door zowel de kinder- als de professionele jury. In de docu volgen we een meisje uit Borgerhout die aan een uiterst zeldzame aandoening lijdt. Bertha en de wolfram maakt deel uit van Ket & Doc, het nieuw gelanceerde project van VAF, Ketnet en JEF waarin er elk jaar 5 jeugddocumentaires ontwikkeld worden.


De animatiefilm Marona (een Belgische co-productie van Minds Meet) kreeg de Prijs voor Beste Langspeelfilm uit handen van de professionele jury. De prijs werd in ontvangst genomen door Sara Gracia Santacreu (die de Vlaamse stem van Marona insprak) en Feliz Delporte-De Gendt (die het personage van de jonge Solange insprak). Regisseur Anca Damian deelde haar waardering via een videoboodschap. De film is nu te zien in de bioscopen.


Deze magische reis doorheen het leven van een hond heeft ons echt geraakt. Het is een mooi en slim verhaal over leven en dood, voor alle leeftijden. De animatie is prachtig, met verschillende kleuren, texturen en animatietechnieken. Het is een hartverwarmende film die hoop en betekenis geeft in soms een harde wereld.” aldus de professionele juryleden, bestaande uit Frederike Migom (regisseur van o.a. de Vlaamse film Binti), Signe Zeilich-Jensen (filmconsulent bij het Nederlands Filmfonds), Rok Govednik uit Slovenië (filmdocent en deskundige medewerker voor film, animatiefilm en fotografie aan de Universiteit) en de Belgische Bert Lesaffer van KASK en programmator van KASKcinema.

Niet alleen deze internationale professionele jury bekeek de 28 films die in de verschillende competities op het programma stonden gedurende het JEF festival. Ook de kinderjury in Antwerpen en in Brugge (bestaande uit telkens 7 kinderen tussen 9 en 12 jaar) hadden deze taak. Zij kozen voor De club van lelijke kinderen, omdat het "een meeslepend verhaal is vol spanning en humor. Een film met een mooie boodschap. De acteurs deden het erg goed. De special effects en make-up was heel indrukwekkend. En alles in een coole setting.”

Het JEF festival reikt ook prijzen uit aan kortfilms. De prijs van de professionele jury voor Beste Kortfilm ging naar I’m not scared of the crocodile van Anna Solanas en Marc Riba, de Kortfilmprijs van de kinderjury naar Teofrastus. In de studentencompetitie won de kortfilm In between van Veronique Lepoivre.

Met de prijsuitreiking werd een topeditie van het JEF festival feestelijk afgesloten. In totaal bezochten ongeveer 20.000 mensen (een stijging van meer dan 30% tegenover vorig jaar) het jeugdfilmfestival in Antwerpen, Gent, Kortrijk, Brugge, Leuven en Roeselare. Op het programma stonden 54 premières (waaronder de 38 films in competitie), vertoningen van 107 films en 10 masterclasses en workshops.

De volgende editie van het JEF festival vindt plaats van 6 februari tot 21 februari 2021.

Bekijk hier volledig palmares 2020.