JEF festival maakt van jou een echte viking

  • 06/02/2020
  • W Festivals
  • W JEF festival
  • W Productie

Wie aan vikings denkt, fantaseert meteen over woeste krijgers die moorden en plunderen. Maar vikings zijn soms ook vrolijke kerels die houden van eten en drinken en van hun gezin. Ondanks al het zwaardgekletter in Hoe word ik een viking? gaat dit avontuur vooral over vriendschap en solidariteit. Deze Deense film van Gustaf Åkerblom is binnenkort te zien op het JEF festival.

De 14-jarige Deense acteur Vilgot Hedtjärn (hij was 12 toen de film werd opgenomen) ziet er alles behalve een viking uit. Met z’n nette pak en vlekkeloos Engels is hij een echte gentleman op tienermaat, die op het Duitse Schlingel festival uitvoerig alle vragen van het jonge publiek beantwoordt. 


Vilgot Hedtjärn: Vikings worden vaak afgeschilderd als gewelddadige barbaren die hun bebloede bijlen in het rond zwaaien. Maar ze waren veel meer dan dat. Dat willen we in deze film tonen. Ze leefden in andere tijden, hun huizen en eten en kleding zijn anders, maar eigenlijk zijn ze precies zoals wij. Ze houden van hun familie, kinderen en ouders spelen met elkaar en soms pinken ze al eens een traantje weg.

Wat was de meest spectaculaire scène om te draaien?

Vilgot Hedtjärn: De film speelt zich af in Westdorp en Oostdorp. Ooit vormden die samen een welvarend dorp, maar nu zijn ze elkaars vijanden. Beide dorpen worden gescheiden door een diepe kloof. Daar moesten we een onderwaterscène opnemen. Ze werd gedraaid op een echte klif in het bos, een sprookjesachtige plek. Er was een stuntman die voor mij de sprong in de diepte moest wagen. De stukken onder water namen we op in een diep zwembad. Overal in het water waren speciale Japanse planten geplaatst, waarin mijn tegenspeelster met haar voet moest blijven hangen. De scènes werden overdag opgenomen, maar omdat het er moest uitzien alsof het nacht was, werd het wateroppervlak verduisterd.


Ken je de filmklassieker Ronja de roversdochter? Daarin wordt een roversburcht in twee gespleten, met een vijandige bende aan elke kant. En een jongen en meisje proberen de kloof te overbruggen. Klinkt bekend …

Vilgot Hedtjärn: Ik hou heel veel van die film! En het verhaal lijkt inderdaad op Hoe word ik een viking? Maar onze film is gebaseerd op een serie boeken. Weet je waar mensen ook vaak naar verwijzen? Naar de eenmaking van Duitsland. Dat was ooit één land dat werd opgesplitst in twee landen die gescheiden werden door een muur. Een van beide landen werd door armoede bedreigd en ze gingen elkaar een beetje afdreigen en uitdagen, maar uiteindelijk kwam het toch tot een hereniging.

Hoe werd je gekozen voor deze rol?

Vilgot Hedtjärn: Ik speel piano en op een avond deed ik mee aan een concert. Na afloop kwam er een vrouw op me af. Ze vroeg of ik geïnteresseerd was om mee te doen in een film en gaf me haar visitekaartje. Ik was niet op zoek naar een filmrol - daar had ik nog nooit bij stilgestaan - maar ik stuurde wel mijn gegevens op. Toen volgden er vijf audities, samen met de andere acteurs, want ze wilden vooral dat we goed met elkaar zouden opschieten, dat we een echt team zouden vormen.


Jouw personage in de film loopt met een mank been. Moeilijk?

Vilgot Hedtjärn: In het begin moest ik oefenen opdat het er zo natuurlijk mogelijk zou uitzien. Maar na een poosje was ik het gewend en deed ik het soms zelfs tussen de opnames door, zonder dat ik het in de gaten had. “Waarom mank je?” vroeg een van de crewleden dan? - “Huh? Deed ik dat?” Ik besefte het niet eens meer.

Hoe word ik een viking gaat in première op het JEF festival 2020. De film zit er ook in competitie. Kom jij ook kijken? Bestel je tickets via JEFfestival.be