Kuap: Kikkervisjes groeien niet allemaal even snel - mensen ook niet

  • 20/01/2019
  • W Festivals
  • W Interview

Kikkervisjes groeien niet allemaal even snel - mensen ook niet

Het is de jongste tijd een trend in kortfilms voor kinderen: verhalen die begrip vragen voor ‘anders zijn’, over personages die nooit opgeven en blijven proberen, opnieuw en opnieuw, om het beste te maken van hun situatie.

Neem nu Kuap van Nils Hedinger (Zwitserland, 2018), een korte animatiefilm met live action achtergronden, over een kikkervis die door zijn soortgenoten wordt achtergelaten omdat hij er niet op tijd in slaagt om op tijd een kikker te worden.

Nils Hedinger: Bij sommige kikkersoorten gebeurt het dat de kikkervisjes een hele winter lang in het water blijven en pas het jaar nadien veranderen in een kikker. Tijdens de winter worden ze groter en groter. Toen ik over die eigenaardigheid hoorde, dacht ik bij mezelf dat dit perfect toepasselijk was voor een film over ‘laatbloeiers’. Kikkervisjes groeien niet allemaal even snel, en mensen ook niet. 


Je vergelijkt kinderen met kikkervisjes?

Hedinger: Kuap is een kikkervis, en dus een ‘kikkerkind’. De film gaat over een thema dat heel belangrijk was voor mij in mijn kindertijd. Tijdens het schrijven las ik het verhaal voor aan een groep kinderen uit de lagere school. Van hen kreeg ik heel nuttige feedback. Op basis daarvan heb ik sommige scènes herschreven.

Kuap draait op festivals overal ter wereld. Zag je daar kinderen en volwassenen verschillend reageren?

Hedinger: Het jonge publiek reageert doorgaans het luidst en het meest direct, wat ik fijn vindt. Bij volwassenen weet je nooit zeker of ze de film nu eigenlijk mooi vonden of niet. Meestal lachen ze op verschillende momenten. De slapstick scènes werken het best bij kinderen, terwijl de volwassenen beter reageren op de meer subtiele elementen.

Wie stelt het meeste vragen?

Hedinger: Kinderen, natuurlijk. Hun vragen zijn spontaan en op de man af.


Kuap is een coming-of-age film – behalve over een kikkervisje dat wat trager is dan de anderen, gaat het ook over ‘verandering’ in het algemeen.

Hedinger: Enerzijds vertelt de film een heel menselijk verhaal, anderzijds biedt Kuap je inzicht in natuur en evolutie. Kikkervisjes zijn uitstekend geschikt om de ontwikkeling van personages te illustreren, omdat hun verandering zo visueel waarneembaar is. Ik ben dol op die metamorfose, als kind verzamelde ik vaak kikkervisjes om thuis te zien hoe ze zich verder ontwikkelden. De natuur is altijd heel belangrijk geweest in mijn leven. Daarom wou ik de schoonheid van het vijvertje absoluut tonen door het gebruik van live action achtergronden.

Ontdek Kuap op het JEF festival, van 23 februari tot 10 maart in Antwerpen, Brugge, Gent, Kortrijk, Strombeek-Bever en Roeselare. Tickets en info vind je op JEFfestival.be.