De #JEFREPORTERS bekijken een film: Dating Amber en Eden

  • 09/03/2021
  • W JEF festival

De JEF reporters is een ploeg geëngageerde vrijwilligers die zich tijdens het festival inzetten om coole online content te maken. Ze hebben een levendige kijk op alles wat met het festival te maken heeft. Eén van hen is Anske, stagiaire bij JEF én student Kunst en Cultuurbemiddeling. Ze houdt enorm van films en kortfilms, vooral als je er iets uit kan opsteken. Zoals bij Dating Amber en Eden, die ze allebei bekeek tijdens het JEF festival.

Dating Amber

Dating Amber is een hartverwarmende, hilarische film over twee tieners in de jaren negentig die worstelen met hun seksualiteit. Eddie en Amber zijn de opmerkingen op school beu en besluiten een neprelatie te beginnen zodat hun medeleerlingen hen met rust zouden laten.

Amber heeft een sprankelende persoonlijkheid en is niet op haar mond gevallen, tenzij het over haar seksualiteit gaat. Wanneer ze merkt dat Eddie door zijn klasgenoten geplaagd wordt vanwege zijn ervaring met meisjes komt ze met een briljant plan; ze doen alsof ze samen zijn om zo de pesterijen te doen ophouden. Ondertussen ervaart Eddie de druk van zijn vader om bij het leger te gaan, om van hem een ‘echte man’ te maken. Beiden hebben ze geen makkelijke thuissituatie. Dit heeft de regisseur heel goed aangepakt door Eddie en Amber samen te laten praten over hun leven. Er groeit wel liefde tussen de twee maar op vriendschappelijke wijze; wanneer ze het moeilijk hebben kunnen ze op elkaar rekenen en weten ze elkaar te vinden. Ook wanneer Eddie de grote stap alleen moet maken, is Amber degene die hem dat extra duwtje in de rug geeft.


Omdat ik zelf op meisjes val, was deze film voor mij zo enorm belangrijk! De zoektocht naar jezelf en naar je seksualiteit wordt heel goed afgebeeld. Ook de vreselijke ontkenningsfase van Eddie (waarin woede, angst en droefheid samenkomen) is herkenbaar binnen de gay gemeenschap. De scène waarin ze samen naar Dublin gaan en Eddie voor het eerst een ‘dragqueen’ ziet is fenomenaal en ronduit prachtig weergegeven.

De Ierse regisseur en scenarist David Freyne baseerde het verhaal volledig op zijn eigen leven. “Het is bijna een autobiografie,” beweert hij in een interview. “Alle extreem gênante momenten van Eddie zijn helemaal waargebeurd, jammer genoeg.” David Freyne draaide de film op de plaatsen waar hij zelf opgroeide en naar school ging, wat alles extra persoonlijk maakt.

Eden

Eden gaat over een jongerenkamp in Noorwegen, dat doet denken aan onze catechese. 

De personages worden uitgedaagd door de  priesters op het kamp via grote levensvragen, o.a. over geloof. De aanwezige jongeren zijn niet enkel effectief gelovig, of alleszins op zoek naar God, hun zoektocht naar liefde, vriendschap en vrijheid is ook constant aanwezig.


In de film komen verschillende elementen aan bod die tieners bezighouden, zoals vriendschap en seksualiteit. De film schetst volgens mij een realistisch beeld van hoe jongeren vandaag zijn: ze staan kritisch tegenover wat priesters hen vertellen en stellen alles in vraag.

Deze prachtige film over geloof en over jongeren die hun weg soms wat verloren zijn, is zeker de moeite waard om te bekijken!