15 onvergetelijke insecten in kinderfilms

  • 22/10/2019
  • W Productie

In Minuscule 2 draait alles rond een bende overmoedige insecten. Ze staan stevig op hun zes poten en zoemen de hele wereld rond, op zoek naar hun verloren kameraad. Insecten van allerlei pluimage maakten al vaker hun opwachting in kinderfilms. Een kleine greep uit het enorme aanbod.


1. James en de reuzenperzik

James woont bij zijn gemene tantes en heeft een ellendig leven. Tot hij ontsnapt en de oceaan oversteekt in een heel bijzondere boot: een reusachtige, dobberende perzik. Aan boord ontmoet hij zijn reisgenoten: een bange worm, een nuffig lieveheersbeestje, een weemoedige spin, een slimme sprinkhaan en een opvliegende duizendpoot. Regisseur Henry Selick zet de donkere fantasie van Roald Dahl perfect naar zijn hand.


2. Antz

Mieren wonen in enorme kolonies, waar iedereen zichzelf wegcijfert tussen duizenden soortgenoten. Maar niet werkmier Z 4195! Hij voelt zich ‘anders’ en zoekt steun bij Bala, de prinses van de kolonie. Om haar te ontmoeten, vermomt hij zich als soldaat. Net op dat moment breekt de oorlog uit ... Bekende acteurs zoals Sylvester Stallone, Woody Allen en Sharon Stone leenden hun stem aan de personages.


3. Spider-man

Spinnen zijn geen insecten, maar voor deze ‘spinnenman’ maken we een uitzondering. Zijn echte naam is Peter Parker. Wanneer deze jonge wetenschapper wordt gebeten door een spin, krijgt hij bovenmenselijke krachten. Over deze Marvel superheld werden al 11 films gemaakt, waarin hij tegen wolkenkrabbers klautert, de strijd aanbindt met schurken zoals Sandman en de Green Goblin, en diep in de ogen kijkt van zijn beste vriendin Gwen. 


4. Maja de bij

Maja (of ook Maya) de Bij dook voor het eerst op in een kinderboek in 1912 (ze vierde onlangs haar 100ste verjaardag) en werd vooral bekend door een tv-serie. De vrolijke bij kan haar luie vriend Willy altijd aanporren om mee op avontuur te gaan. In het weiland ontmoeten ze andere insecten, zoals Flip de sprinkhaan. Studio 100 produceert nog steeds nieuwe afleveringen en ook een langspeelfilm.


5. Captain Morten and the spider queen

In een kuststadje wacht Morten op de terugkeer van vader, die als zeeman vaak ver van huis is. Mistroostig speelt hij met zijn geknutseld bootje in de badkuip. Dan gebeurt er iets vreemd: Morten begint te krimpen en als piepkleine kapitein neemt hij samen met zijn bemanning - een stel insecten! - het roer van het schip in handen. Deze animatiefilm uit Estland stond vorig jaar op het JEF festival.


6. Microcosmos

Maanden lang werden er camera’s opgesteld boven een weiland in Frankrijk. Die moesten in extreme close-ups het kriebelende, wriemelende leven van de kleine bewoners in beeld brengen. Het resultaat is een natuurdocumentaire vol onvergetelijke scènes: het lieveheersbeestje in de regenstorm, de komst van een moorddadige fazant, het zwoegen van de mestkever en de liefde tussen twee slakken.


7. Them!

Geen kinderfilm! Is er vandaag nog iemand bang van een monsterfilm annex cult klassieker uit 1954? Door kernproeven in de woestijn van New Mexico muteert een hele mierenhoop in een leger verslindende monsters die het land overrompelen. De ouderwetse special effects zien er fabelachtig uit en in al z’n knulligheid is de film nog steeds heel spannend. Nostalgische fantasy!


8. Erik of het klein insectenboek

Erik Pinksterblom is een dromer. Via een schilderij op opa’s zolder belandt hij zelfs als piepklein wezen in de insectenwereld. De bewoners van de ‘Wollewei’ zijn best nieuwsgierig waar die rare tweevoeter vandaan komt. Sommige zijn vriendelijk, andere eerder vijandig. De decors en kostuums, allemaal handmatig geknutseld, staan garant voor een bizar en verrassend universum. 


9. Fietsmug en Dansmug

Dagmar de mug kan goed dansen. Egon de mug kan goed fietsen. Wanneer twee mierenkolonies (de rode en de zwarte) in een oorlog verwikkeld raken, moeten beide muggen samen de vrede herstellen. Maar hoe leer je volgzame mieren – die altijd bevelen opvolgen – af en toe voor zichzelf te denken? Deze tekenfilm van Jannik Hastrup kreeg met Mini en de muggen later een vervolg.  


10. Bee movie

Barry de Bij is geen super student. Het enige waar hij verstand van heeft is: honing. Wanneer hij bij een bloemiste in huis gaat wonen, leert hij de mensheid beter kennen. Zijn zij degenen die alle honing van de bijen stelen? Komische tekenfilm over een zwart-geel-gestreepte held, gebaseerd op de bekende acteur en komiek Jerry Seinfeld.


11. Kerst bij de lieveheersbeestjes

De rust van de lieveheersbeestjes Mia en Tim wordt ruw verstoord. De boom waarin ze wonen wordt omgezaagd en belandt als kerstboom in een huiskamer. Daar ontmoeten ze allerlei andere dieren. Eigenlijk is het best aangenaam met zoveel nieuwe vrienden om hen heen, maar ze verlangen zo vreselijk naar huis, naar hun bos. Redding komt heel onverwacht … de kerstman is onderweg!


12. Fly me to the moon

Drie vliegjes reizen in de eerste raket naar de maan stiekem mee met astronaut Neil Armstrong. Tot op vandaag hebben slechts 12 mensen - en drie vliegjes - ooit op de maan gewandeld. Hun avonturen laten de jonge generatie kennismaken met de ruimtevaartpioniers en de historische Apollo 11-missie. Spectaculaire stereoscopische 3D film van de Belgische expert Ben Stassen.


13. De krekel

Zdenek Miller werd in de jaren 70 wereldberoemd met zijn schattige creatie Het Molletje. Hij maakte ook korte filmpjes over een vriendelijke krekel. Het muzikale diertje heeft steeds zijn viool bij de hand, die hem altijd uit de nood helpt: wanneer hij in een spinnenweb belandt, wanneer de bosdieren niet kunnen slapen, of wanneer twee bladluizen een ravage aanrichten. Vertederende verhaaltjes met naïef gestileerde animatie.


14. A bug’s life

Een mierenkolonie wordt onderdrukt door een leger kwaadaardige sprinkhanen, die elk jaar een deel van de voedselvoorraad opeisen. De mier Flip - een buitenbeentje - is deze terreur grondig beu. Dit jaar zal hij de sprinkhanen verjagen. De troep insecten die hij daarvoor inschakelt, blijkt eigenlijk een tweederangs vlooiencircus. Instant klassieker van Disney en Pixar.


15. Antboy

Pelle is een doodgewone jongen. Tot hij gebeten wordt door een mier en verandert in … Antboy, een superheld die tegen muren opklautert, een boek doormidden hapt en bijtend zuur plast. In zijn blitse superheldenoutfit bindt hij de strijd aan met de misdaad. Maar elke superheld heeft ook een aartsvijand: De Vlo springt hoger dan iedereen en haalt zijn kracht niet uit suiker (zoals Antboy) maar uit … bloed!